1956. november
1956.

november 18.

Lukács György, Szántó Zoltán és Vas Zoltán lemond a menedékjogról. Miután diplomáciai kísérettel elhagyják a nagykövetség épületét, szovjet katonák feltartóztatják, és a mátyásföldi szovjet parancsnokságra viszik őket; az akcióról a jugoszlávok nem tájékoztatják Nagy Imrééket. — Erdős Péter és Nádor Ferenc elhagyja a jugoszláv követségi tanácsos lakását.

    A KMT küldöttsége első alkalommal tárgyal Kuzma Grebennyik tábornokkal. A szovjet városparancsnok ígéretet tesz a járőrözés csökkentésére, a magyar hatóságok tudta nélküli letartóztatások megszüntetésére és az elfogottak szabadon engedésére.

      Az Nsz „Tettek és követelések” c. szerkesztőségi cikke szerint a népmozgalom követelései kivétel nélkül megvalósulnak, a rend helyreállítása után kivonják a szovjet csapatokat, az MSZMP pedig nem kívánja fenntartani az egypártrendszert.

        A Béke Világtanács Irodájának ülésén Helsinkiben Mo-ot Péter János lemondott ref. püspök, Haász János egyetemi tanár és Bugár Jánosné, az OBt titkára képviseli. A kommunista irányítású szervezetben vita alakul ki a magyar kérdésről; határozat nem születik, de többen követelik a szovjet csapatok kivonását és Mo szuverenitásának tiszteletben tartását.