1968. január

Megindul az új gazdasági mechanizmus. Új fogyasztói árrendszer lép életbe; a KSH tavaszi adatai szerint a fogyasztói árszínvonal összességében mintegy 1%-kal csökken. január 3.Az MNB a dollár árfolyamát 23,48 Ft-ról 30 Ft-ra emeli. A valutaellátás szabályai nem változnak.

    A Nsz „Dolgos hétköznapok” c. cikkében azt írja, hogy „az átállás a reform rendszerének vágányaira nyilvánvalóan összeütközésektől sem mentes folyamat… 1968-cal végérvényesen megszűnt az a kényelmes állapot, amelyben a rossz munkának és az alacsony színvonalú gazdálkodásnak úgyszólván minden rizikóját az állam viselte.”

      1968.

      január 5.

      A CSKP KB határozatot hoz a megkezdett demokratizálási folyamat folytatásáról, a szólás- és sajtószabadság megvalósításáról, a párt akcióprogramjának és az új nemzetiségi politika alapelveinek kidolgozásáról, s elhatározza a pártvezetői és államfői tisztség különválasztását. március 30. Antonín Novotnýt felmentik első titkári tisztéből; a CSKP KB első titkárává Alexander Dubčeket választják. január 23. Novotný és hívei, miután nem szerezték meg Moszkva támogatását, az utolsó pillanatban lemondanak a párton belüli ellenzékkel való fegyveres leszámolás tervéről.