1959. március
1959.

március 5.

Megalakulásának 10. évfordulója alkalmából ünnepi ülést tart Pozsonyban a Csemadok KB. — Az Új Szó c. lapnak a Csemadok tízéves tevékenységét értékelő vezércikke szerint az egyesület működésének első éveiben azért teljesítette nehezen feladatát, mert a „burzsoá nacionalizmussal megmételyezett kispolgári elemek” a magyarság érdekvédelmi szervezetének tekintették.

    1959.

    március 9.

    A New York-i nemzetközi játékvásáron bemutatják a Barbie-babát.1

    1. 1) Barbie-t Ruth Handler tervezte Jack Ryan közreműködésével. Az első Barbie fekete és fehér zebracsíkos úszódresszt hordott, és lófarokba fogott frizurát viselt; két verzióban volt kapható: szőke és barna hajjal. A megjelenés évében körülbelül 350 000 darabot adtak el belőle.

    1959.

    március 15.

    A Főv. Bíróság Népbírósági Tanácsa ítéletet hirdet az újpesti forradalmi bizottság tagjai és a kerületi nemzetőrök ügyében. Kósa Pál asztalost, Gábor László osztályvezetőt, Koszterna Gyulát, Csehi Károly szobafestőt, Somlyói Nagy Sándor bőripari munkást, Rajki Márton ügyvédet, Gémes (Gránitz) József szakmunkást, Péterfi Miklóst, Liechtenstein Sándort és Roik Jánost halálra, Kollán Lajost és és Rácz Endrét életfogytiglani, Vanyek Antalt 20 évi, Sohonyai Jánost és Molnár Endrét 16, Sinka Lajost, Szikora Rudolfot és Gerényi Gyulát 15, Tóth Gábort 13, Kollár Mihályt és Valkó Lászlót 12, Kollár Józsefet és Hornyák Tibort 10 évi szabadságvesztésre ítélik. július 23.