1946. október

A Nemzetközi Katonai Törvényszék Nürnbergben ítéletet hirdet a német háborús főbűnösök perében. A 22 fővádlott közül tizenkettőt (Martin Bormannt távollétében, Hans Frankot, Wilhelm Fricket, Hermann Göringet, Alfred Jodlt, Wilhelm Keitelt, Ernst Kaltenbrunnert, Joachim von Ribbentropot, Alfred Rosenberget, Fritz Sauckelt, Arthur Seyss-Inquartot és Julius Streichert) halálra, hetet 10–20 évi fegyházbüntetésre ítélnek, három vádlottat felmentenek.

    Befejeződik az MKP III. kongresszusa. 1948. június 12. A párt „a koalíciónak a nép ellenségeitől való megtisztítását” tűzi ki célul. — A kongresszus 31 tagú KB-t választ; a póttagok száma 8. A PB tagjai: Apró Antal, Farkas Mihály, Gerő Ernő, Kádár János, Kossa István, Nagy Imre, Rajk László, Rákosi Mátyás, Révai József; póttagok: Horváth Márton, Kovács István, Szobek András. Az MKP főtitkára Rákosi Mátyás. Titkárságot nem választanak. október 2.

      1946.

      október 6.

      Az MKP kezdeményezésére Rajk László belügyminiszter által kiadott és e napon kihirdetett rendelet a Magyar Államrendőrség bp-i és a vidéki politikai rendészeti osztályait kiemeli a rendőrség szervezeti hierarchiájából. Az egész ország területére kiterjedő működési körrel létrejön a Magyar Államrendőrség Államvédelmi Osztálya (ÁVO). Az osztály közvetlen felügyeletét a belügyminiszter látja el, vezetője Péter Gábor, székhelye továbbra is az Andrássy út 60. december 10.