1956. november
1956.

november 24.

Az Nsz szerkesztősége sztrájkol, és a lap nem jelenik meg, mert a pártvezetés nem engedélyezi, hogy közöljék az „Amivel nem lehet egyetérteni” c., a Tito-beszédre reagáló és a Pravda-cikkel vitatkozó állásfoglalásukat. Délután az MSZMP IIB leváltja Fehér Lajost főszerkesztői tisztéből; utóda Friss István.

    Hivatalos magyar közlemény jelenik meg: „Nagy Imre és társai már több mint két hete a magyar kormány engedélyét kérték, hogy a Magyar Népköztársaság területéről egy másik szocialista ország területére távozhassanak. A Román Népköztársaság kormányának beleegyezése alapján Nagy Imre és társai november 23-án a Román Népköztársaság területére távoztak.” november 26.

      Kihirdetik az 1956: 25. tvr.-t a munkástanácsokról. 1957. november 17. „A szocialista demokrácia gyakorlati megvalósulása csak úgy biztosítható, ha az egész nép tulajdonát képező gyárak, bányák, üzemek (a továbbiakban ipari vállalatok) vezetését az ipar vállalat dolgozói által választott munkástanács végzi. […] Munkástanácsot kell választani minden ipari üzemben, ipari vállalatnál, bányában, állami mezőgazdasági üzemben, beleértve az egyes állami intézmények (MÁV, Posta stb.) ipari termelő üzemeit is. A termelő tevékenységet nem végző hivatalok, intézmények, szervezetek, továbbá a vasúti és postaforgalom, a közhasználatú autóközlekedés, villamos- és légi közlekedés, valamint a hajózás dolgozói munkástanácsot nem választanak. A jelen rendelkezések nem vonatkoznak a kisipari, háziipari, földműves- és egyéb szövetkezetekre, amelyeknek ügyeit választott szervek (közgyűlés, vezetőség stb.) intézik. […] A munkástanács dönt a vállalat legfontosabb kérdéseiben, irányítja a vállalat egész tevékenységét. […] Igazgató kinevezéséhez vagy felmentéséhez a munkástanács előzetes hozzájárulása szükséges.”