1959. június
1959.

június 19.

Ülést tart a HNF OT. Kádár János kijelenti: „Itt volt az amnesztia. Megmondtuk az amnesztiával kapcsolatban hivatalosan is, … hogy egy teremtett lélek nem kaphat kegyelmet ebben az országban mindaddig, amíg kívülről vagy ellenséges körökből minket erre kényszeríteni próbálnak. És ha azt akarják, hogy ne legyen amnesztia Magyarországon, akkor csak próbáljanak nyomást gyakorolni ránk. Majd ha ez megszűnik, és mi úgy ítéljük meg, hogy elérkezett az ideje, akkor lesz majd bizonyos amnesztia. Az idén is volt és nem is olyan jelentéktelen, a megbüntetetteknek jelentős része került ki a börtönből. A népfront győzelmet aratott a választáson és a magyar nép nagyszerűen vizsgázott. Ez egy olyan dolog, ami maga után vonja, hogy a nép megtévedt fiaival szemben ilyenkor illik és helyes is elnézőnek lenni. Ez a tavaszi amnesztia magyarázata.”

    1959.

    június 21.

    Pécsett meghal Kovács Béla kisgazdapárti politikus, Tildy Zoltán, Nagy Ferenc, majd Nagy Imre második és harmadik (1956-os) kormányának földművelésügyi minisztere, az 1956. november 3-án alakult koalíciós kormányának államminisztere, ez időben ogy-i képviselő.1

    1. 1) Kovács Bélát, az FKgP főtitkárát a szovjet hatóságok 1947. február 25-én letartóztatták és a Szu-ba hurcolták. Február 25-e a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata alapján Mo-on a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja.