1946. június
1946.

június 1.

Schiffer Pál (SZDP) átadja a Baloldali Blokk Végrehajtó Bizottsága válaszlevelét Nagy Ferencnek és Kovács Bélának; a blokk nem utasítja el az önkormányzati választások megtartását, de arra csak a stabilizációt követően lát lehetőséget. Időszerűtlennek minősíti az FKgP többi javaslatát is, és a vitás kérdések rendezésére közvetlen pártközi tárgyalásokat javasol. június 4.

    1946.

    június 4.

    A pártközi tárgyalások újabb fordulója sem hoz eredményt; az FKgP képviselőcsoportja elutasítja a Baloldali Blokk javaslatát, hogy csak a stabilizációt követően kerüljön sor a helyhatósági választásokra, és a kisgazdák arányosítási követelésének végrehajtására. június 5. Este Nagy Ferenc bejelenti, hogy másnapra összehívja az Mt rendkívüli ülését, vélhetően azért, hogy benyújtsa lemondását.

      Georgij Puskin szovjet követ magához kéreti a miniszterelnököt, akinek kifejti, hogy a Szu nem tartaná kívánatosnak a kormányzó koalíció felbomlását, és feltétlenül megállapodást javasol. Nagy Ferenc kijelenti, hogy a politikai helyzet alakulásáért nem vállalja a felelősséget, és benyújtja lemondását. — A beszélgetést követően Puskin követ találkozik Rákosi Mátyással is.