1956. november

Dalibor Soldatić jugoszláv nagykövet jegyzékben tiltakozik Kádár Jánosnál a Nagy Imre-csoport elrablása miatt, és közli, hogy a jugoszláv kormány nyilvánosságra fogja hozni a történteket. — Georgij Malenkov, Mihail Szuszlov és Gennagyij Arisztov Bp-ről táviratban jelenti az eseményeket az SZKP KB Elnökségének.

    Reggel Balázs József ismerteti a rádióban a KMT és a kormány közti megbeszélés eredményeit: a Kádár-kormány a KMT-t elismeri tárgyalófélként, az Mt elé terjesztik a munkástanácsokról szóló rendelettel szembeni kifogásokat. A KMT ülésén értékelik a kormánnyal folytatott tárgyalásokat; felhívást fogadnak el, amelyben a munka felvételére szólítják az ország dolgozóit.

      Az MÉFT kezdeményezésére, a KMT felhívására 14 és 15 óra között az egy hónappal korábban kezdődött forradalom emlékére a fővárosban leáll a közlekedés és a gyalogos forgalom, az utcák kiürülnek; Bp-re néma csend borul, csak a karhatalmisták járőröznek.

        Bp-en tárgyal a kommunista vezetésű Szakszervezeti Világszövetség delegációja Louis Saillant főtitkár vezetésével. A Magyar Szabad Szakszervezetek Országos Tanácsa a megbeszélésekről megjelent közös közleményében elfogadja a Világszövetség november 3-ai értékelését a mo-i eseményekről.

          Délután négy óra tájban Nagy Imrét és társait a Ferihegyi [tököli?] repülőtérre viszik, ahonnan Bukarestbe, onnan pedig a román fővárostól kb. negyven kilométerre lévő Snagovba szállítják a csoport tagjait. Nagy Imrét és feleségét, a Losonczy és a Donáth családot egy-egy különálló villában, egymástól szigorúan elkülönítve helyezik el.