1968. március
1968.

március 1.

Rómában a második napja zajló diáktüntetések során több komoly összecsapásra kerül sor az egyetemisták és a rendőrség között. Kétszázan megsérülnek, köztük professzorok és rendőrök is; több mint 100 egyetemi hallgatót letartóztatnak. március 2. — Diákmegmozdulásokat tartanak Rómán kívül Palermóban, Milánóban, Padovában, Catániában, Bolognában, Pisában, Torinóban és Firenzében is.

    1968.

    március 2.

    Száz neves olasz professzor közleményben tiltakozik az előző napi véres és tragikus események miatt; a rendőrség beavatkozását „jogtalannak és barbárnak” minősítik. március 16. — Délig 300-ra emelkedik a sebesültek száma, a karhatalmi erők sérültjeinek száma 154. Összesen 232 diákot vesznek őrizetbe, köztük középiskolásokat is.

      A Szu-ból Proton hordozórakétával Föld körüli parkolópályára bocsátják, majd elindítják a Hold felé az automatikus Zond–4 űrhajót, az első olyan szovjet űreszközt, amely Föld–Hold–Föld pályán repül.1 szeptember 14.

      1. 1) A visszatérés során a leszálló egység rossz pozícióba került, ezért a szovjet földi irányítás a Vizcayai-öböl fölött távirányítással felrobbantotta.

      1968.

      március 6.

      Szófiában megkezdődik a VSZ PTT kétnapos ülése. Mo-ot Kádár János, Fock Jenő miniszterelnök, Péter János külügyminiszter és Czinege Lajos honvédelmi miniszter képviseli. — A résztvevők nyilatkozatot adnak ki az USA vietnami agressziójának elítéléséről, és az atomsorompó-egyezmény tervezetének támogatásáról. — Az értekezleten súlyos konfliktusok robbannak ki a többség és a tagállamok teljes szuverenitásának visszaállítása mellett érvelő Románia között. A románokat, akik elutasítják a csehszlovákiai helyzet megvitatását, a későbbiekben nem hívják meg a Cseh-szlovákiát érintő tanácskozásokra. március 23.

        Több ezer egyetemi hallgató tüntet Varsóban, majd Krakkóban. A diákok demonstrációt szerveznek az egyetem udvarán, követelik két társuk szabadon engedését, akiket Adam Mickiewicz Ősök c. drámájának betiltása elleni tiltakozásukért vettek őrizetbe. Szétoszlatásukhoz erőteljes rendőri beavatkozásra kerül sor, 8 diákot letartóztatnak. március 9. Az akció letartóztatott vezetői között van Jacek Kuron és Adam Michnik.