1953. március
1953.

március

A Bp-i Hadbíróság első fokon ítéletet hirdet az ún. farkasfai összeesküvés ügyében: Bekes Józsefnét, Bicsák Lajost, Sipos Ferencet, Sipos Jánost és Wrangel Pétert kémkedés és államellenes összeesküvés vádjával halálra ítélik. július 8. — A per kapcsán több mint 70 embert tartóztatnak le a Vas megyei községben; közülük tízet kivégeznek, többen belehalnak a vizsgálat során elszenvedett kínzásokba.1

  1. 1) www.rev.hu/sulinet45/szerviz/.../chronol.htm

1953.

március 2.

A hajnali órákban Sztálin kuncevói dácsájába érkezik Lavrentyij Berija és Georgij Malenkov, az SZKP KB Elnökségének tagjai. Berija és Malenkov megtiltja, hogy Sztálinhoz orvost hívjanak; ezután mindketten távoznak a dácsából. — Az orvosokkal és a szűkebb pártvezetés más tagjaival reggel 9 óra tájban érkeznek (vissza) Sztálinhoz. március 4.

    1953.

    március 4.

    Reggel [?] a moszkvai rádió jelenti, hogy Sztálin „a március 3-ára [!] virradó éjszakán a Kremlben” agyvérzést kapott. A kommünikét követő határozat felszólítja a szovjet népet, „e vészterhes napokban adja tanúbizonyságát egységének, szolidaritásának, érzelmi és szellemi szilárdságának és éberségének”. Ezt követően a rádió J. S. Bach műveit sugározza. március 5.