1964. augusztus
1964.

augusztus 4.

Folytatódik a „tonkini incidens”. A Maddox és a Turner Joy amerikai rombolók újabb őrjárata során a hajók két órán keresztül tüzelnek feltételezett észak-vietnami célpontokra. — Vo Nguyen Giap tábornok, az incidens idején az észak-vietnami csapatok főparancsnoka később tagadott bármifajta részvételt az augusztus 4-ei incidensben, ám az augusztus 2-ai támadás tényét elismerte. augusztus 7.

    Romániában az általános amnesztia keretében kiszabadul a börtönből az 1949-ben letartóztatott és 1951-ben életfogytiglanra ítélt Kurkó Gyárfás, a Magyar Népi Szövetség v. elnöke. 1983. május 21. — Kiszabadul szamosújvári börtönéből Boros Béla, a temesvári egyházmegye titokban fölszentelt püspöke, akit még 1952 januárjában ítéltek el egy koncepciós perben.

      1964.

      augusztus 8.

      Az Mt 17/1964. sz. rendelete korlátozott kárpótlásban részesíti az 1945 után Csehszlovákiából és Jugoszláviából Mo-ra menekült magyarokat az általuk hátrahagyott ingó és ingatlan vagyonért. A kárpótlás nem terjed ki a lakosságcsere-egyezmény keretében intézményesen áttelepültekre, valamint a Mo-on már házingatlan-juttatásban részesültekre.