1989. december

Németh Miklós kormányfő bejelenti, hogy 1990-től már csak 12 hónap lesz a kötelező sorkatonai szolgálat ideje. A már elhatározott 9%-os létszámcsökkentés mellett 2 éven belül további 20-25%-os haderőcsökkentést hajtanak végre. A Mt úgy foglal állást, hogy Mo a honvédelem feladatait a VSZ keretein belül kívánja megoldani, jóllehet hosszú távon egy tömbök nélküli Európa meg-teremtését tartja kívánatosnak.

    Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök szerint a parlamenti választások március 11-én vagy 18-án lehetnének, ha az Ogy decemberben feloszlatja önmagát. Szűrös úgy véli: az átmeneti időszakban tovább kell működnie a feloszlatott parlamentnek.

      Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára, az LT Elnökségének elnöke és George Bush amerikai elnök első alkalommal találkozik, és kétnapos nem hivatalos csúcstalálkozót kezd a Málta partjainál horgonyzó „Makszim Gorkij” utasszállító hajó fedélzetén. december 4. A két államfő a fegyverzetkorlátozásról, a német egységről, Európa és a világ megosztottságának felszámolásáról tárgyal, és lezártnak nyilvánítja a hidegháború korszakát. — A tárgyalásokról hivatalosan csak annyit közölnek, hogy felgyorsítják a fegyverzetkorlátozási tárgyalásokat.