1961. szeptember
1961.

szeptember 6.

Belgrádban befejeződik 25 el nem kötelezett (katonai tömbökön kívüli) ország első csúcs-konferenciája. — A találkozón jelen voltak Afganisztán, Algéria, Burma, Ceylon, Etiópia, az EAK, Ghána, Guinea, India, Indonézia, Irak, Jemen, Jugoszlávia, Kambodzsa, Ciprus, Kongó, Kuba, Libanon, Marokkó, Mali, Nepál, Szaúd-Arábia, Szomália, Szudán és Tunézia állam- és kormányfői.

    1961.

    szeptember 7.

    Befejeződik a román vezetők mo-i látogatása. Aláírják az új kulturális egyezményt. Az új vízumegyezmény értelmében a két ország között megszűnik a vízumkényszer. december 1. Magánjellegű utazást évente egyszer engedélyeznek; a meghívóleveleket nem kell állami szervekkel láttamoztatni, de a meghívó lakóhelyén kívül más helységbe történő utazáshoz a helyi rendőrségen előzetesen engedélyt kell kérni; ennek elmulasztása az illető kiutasításához is vezethet.

      1961.

      szeptember 12.

      Ülést tart az MSZMP KB. A testület határozatot hoz a második ötéves tervről, és személyi változásokról dönt. A KB tagjává választja Ajtai Miklóst és Czinege Lajost; utóbbit megválasztja a PB póttagjává. Fock Jenőt és Kiss Károlyt felmentik KB-titkári megbízatásuk alól; helyükbe Gáspár Sándort és Nemes Dezsőt választják. Komócsin Zoltánt a Népszabadság, Benke Valériát a Társadalmi Szemle szerkesztőbizottsága vezetőjévé nevezik ki. — A KB személyi változásokat javasol a kormányban. szeptember 13.