1968. december
1968.

december 4.

Ülést tart az MSZMP KB. A testület Nyers Rezső, a KB titkára előterjesztésében megtárgyalja és elfogadja a gazdasági reform bevezetéséről szóló jelentést. A határozat szerint a gazdaság irányításának új rendszere pezsdítő hatást gyakorolt a gazdasági életre.

    1968.

    december 7.

    A Magyar Ifjúság Központi Tanácsa Pozsonyban megrendezi a szlovákiai magyar fiatalok második országos értekezletét. Ezen a belügyminisztériumi jóváhagyás hiányában is bejelentik a Magyar Ifjúsági Szövetség (1969. május 26.) megalakulását, amelynek elnökévé Varga Sándort, alelnökévé Duka Zólyomi Árpádot választják.

      1968.

      december 19.

      Az algyői olajmezőn kitör, majd kigyullad a 168. számú kút. Naponta 1000 m³ olaj és 1 millió m³ földgáz áramlik ki a kútból, és óriási lánggal ég. Hatalmas kráter keletkezik, amelyben a teljes fúróberendezés elsüllyed. A hagyományos módszerekkel számos próbálkozás ellenére sem sikerül a tüzet eloltani. december 26.

        1968.

        december 21.

        A Kennedy Űrközpontból (USA, Florida állam) felbocsátják az Apollo–8 űrhajót, amelynek fedélzetén Frank Borman, James Lovell és William Anders a Hold megkerülésére indul. december 25. Az űrkabint Saturn V rakéta állítja pályára és indítja a Hold felé; ez a hordozóeszköz első emberek általi kipróbálása és a rakéta első teljesen sikeres repülése.