1953. december

Az USA Nemzetbiztonsági Tanácsa átértékeli kelet-európai politikáját; az új doktrína szerint az USA a térségben a szovjet uralom felszámolására törekszik, és a cél elérése érdekében fellép az ENSZ fórumain és a Szu-val folytatott tárgyalásokon.

    1953.

    december 3.

    Visszatér Mo-ra Karig Sára, aki a „kékcédulás” választási csalás elleni tiltakozása miatt 5 évet raboskodott a Szu-ban, a vorkutai kényszermunka-táborban.1

    1. 1) http://www.rev.hu/sulinet45/szerviz/kislex/biograf/karig.htm. Más adat szerint december 5-én érkezett vissza Mo-ra. Máté Zsuzsanna szerint (PTI, Karig Sára-gyűjtemény) 1954-ben tért haza.

    Az SzN ismét cikket közöl a magyar labdarúgó-válogatott londoni mérkőzéséről. „A magyar tizenegy győzelmében mi nemcsak a nagy értékű sportsikert látjuk, hanem népi demokratikus rendszerünk, szocializmust építő hazánk erejét, annak a forradalmi változásnak a jelentőségét, amely életünk minden területén, a sportban is, gyors előrehaladást eredményez. A londoni siker azt bizonyítja, hogy sportéletünk fejlődése lépést tart országunk általános fejlődésével.”

      1953.

      december 13.

      Kihirdetik az 1953: 27. tvr.-t az állami begyűjtés rendszeréről. A rendelet három évre előre megállapítja és jelentősen csökkenti a beadási kötelezettséget. A csökkentés mértéke téeszek esetében: növényi termények 25%, sertés és marha 30%, baromfi és tojás 50%; tej 30%; bor 50%; egyéni gazdák esetében a csökkentés aránya rendre 10–15, 25–30, 40, 15–20 és 25%; csökken a háztáji utáni beadási kötelezettség is. A rendelet a termelők széles rétegeit érintő egyéb kedvezményeket is biztosít, amelyek a beadási kötelezettséget tovább csökkentik.