1989. november
1989.

november 2.

A kormány november 3-ától 20-áig felfüggeszti a turistaellátmány folyósítását. Azt követően szigorúbb devizaellátási rendszer lép életbe; a konvertibilis fizetési mérleg növekvő hiánya miatt a lakossági valutaellátmány 4 évre maximum 300 dollár lesz. november 20. — Az intézkedést követően több tízezer magyar kerekedik fel ausztriai bevásárlókörútra; miután elterjed a vámemelés híre (ti. hogy a kormány javasolja a parlamentnek, hogy a gépkocsi-magánimportra is állapitsanak meg 25%-os áfát), naponta több mint 300 autót hoznak be a magyar turisták Nyugatról.

    Nyers Rezső, az MSZP elnöke, valamint kíséretében Vass Csaba, az MSZP Elnökségének tagja kétnapos látogatásra Dániába utazik. — A magyar pártvezetők tárgyalnak Svend Aukennel, Dánia Szociáldemokrata Pártja elnökével, találkoznak Gert Petersennel, a Szocialista Néppárt elnökével. Fogadja őket Poul Schlüter miniszterelnök.

      A kormány nyilatkozatban jelenti ki, hogy a parlamentnek felelős, független, nemzeti intézményként tevékenykedik, s célja a társadalom és a gazdaság működőképességének fenntartása, valamint a békés átmenet megvalósítása. — Az Mt elrendeli, hogy év végéig tegyenek esküt a Magyar Köztársaság Alkotmányára az államigazgatás és az igazságszolgáltatás dolgozói, továbbá a fegyveres erők és a rendőrség hivatásos állományú tagjai. — Január 1-jei hatállyal 400 ezer forintra emelik az újrakezdési kölcsön összegét. A munkanélküli segély legkisebb összegét a mindenkori minimálbér 80%-ában határozzák meg.