1960. április
1960.

április 1.

Az 1960: 10. tvr. Mo felszabadulásának 15. évfordulója alkalmából részleges politikai közkegyelmet hirdet. Hatálya alá esnek mindazok, akiket 1957. május 1-jénél nem későbbi cselekmény miatt 6 évet meg nem haladó börtönbüntetésre ítéltek; hátralévő büntetésüket 3 év próbaidőre felfüggesztik. Kegyelmet kapnak az 1952. december 31. előtt háborús vagy népellenes bűncselekményért életfogytiglanra ítéltek, ha már 10 évet letöltöttek. Egyéni kegyelemmel szabadul Déry Tibor, Donáth Ferenc, Jánosi Ferenc, Kovács István vezérőrnagy, Váradi Gyula vezérőrnagy, Vásárhelyi Miklós, illetőleg Farkas Mihály, Farkas Vladimír, Péter Gábor (utóbbi valójában már 1959-ben szabadlábra került, akkor azonban nem jelent meg erről hivatalos közlemény). Megszüntetik a közbiztonsági őrizetet.

    1960.

    április 7.

    A szűkre szabott amnesztia elleni tiltakozásul éhségsztrájk robban ki a Váci Országos Börtönben, ahol az ún. nagyidős elítélteket őrzik; másnapra az elítéltek 80%-a csatlakozik az akcióhoz. Az éhségsztrájkolókat elkülönítik, és közlik, hogy az amnesztiarendelet végrehajtása befejeződött; a legelszántabbak (pl. Hegedűs László, Hrabovszky László) közel egy hétig folytatják a tiltakozást. Az akció letörését a helyszínen irányítja Földes László, a belügyminiszter első helyettese. április 20.

      1960.

      április 8.

      Genfben sajtókonferenciát tart Sir Leslie Munro, az ENSZ Közgyűlés magyar ügyekkel megbízott különképviselője. Nyilatkozatában meglepetését és aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Mo-ot a kozmikus tér békés felhasználására alakított ENSZ-bizottság tagjává választották. Panaszolja leveleinek visszaküldését, valamint azt, hogy az Andrej Gromiko szovjet külügyminiszterhez küldött levelének kézhezvételét sem ismerték el. A magyar államférfiak cáfolatai ellenére fenntartja a fiatalkorúak mo-i kivégzésére vonatkozóan megjelent értesüléseket; elégtelennek nevezi az 1960. március 31-én kihirdetett részleges amnesztiát. április 14.

        1960.

        április 9.

        A csehszlovák Nemzetgyűlés elfogadja a 36/1960. sz. törvényt az ország új közigazgatási beosztásáról; a korábbi 20 kerületet 10 kerületté, 270 járását 108 járássá vonják össze. Ezen belül Szlovákiában a korábbi 6 kerületből 3 kerület (a Pozsony székhelyű Nyugat-szlovákiai kerület, a Besztercebánya székhelyű Közép-szlovákiai kerület és a Kassa székhelyű Kelet-szlovákiai kerület), a 90 járásból 33 járás jön létre. Az összevonások során a magyar lakosságú járásokat általában a tőlük északra fekvő szlovák járásokkal egyesítik. A megszűnő dél-szlovákiai magyarlakta járási székhelyek: Somorja, Nagymegyer, Szenc, Vágsellye, Ógyalla, Párkány, Zseliz, Nagysurány, Verebély, Aranyosmarót, Ipolyság, Kékkő, Fülek, Tornalja, Nagyrőce, Szepsi, Királyhelmec és Nagykapos.