1947. május

Súlyos baleset történik a Mo–Ausztria válogatott labdarúgó-mérkőzésen. Az Üllői úti stadionban a magyar csapat második góljánál az állóhelyi nézősereg egy része rázuhan az alatta lévő korzóülés közönségére; már ekkor sokan megsérülnek. A második félidő elején leszakad az állóhely város felőli kanyarja, és a nyolc méter szélességű lelátórésszel együtt vagy kétszáz szurkoló zuhan a mélybe. Csodával határos módon haláleset nem történik.

    1947.

    május 9.

    Rákosi Mátyás levelet ír Sztálinnak, és kéri a még a Szu-ban fogva tartott kb. 450 ezer magyar hadifogoly egy éven belüli hazaengedését.1 Eddig az időpontig „illegálisan” kb. 250 ezren térhettek haza. május 14.

    1. 1) A hónap elején Rákosi fogadta az MNDSZ száztagú küldöttségét, és a ígéretet tett arra, hogy az ügyben közbenjár Sztálinnál.

    A román hatóságok két évre megszigorítják a letelepedést Temesváron, Kolozsvárott, Marosvásárhelyen, Brassóban és Nagyváradon. A letelepedési tilalom nem vonatkozik a közalkalmazottakra, a katonatisztekre, a mérnökökre és a szakképzett munkásokra.