1956. november
1956.

november 3.

Átalakul a kormány; miniszterelnök és külügyminiszter Nagy Imre (MSZMP); államminiszterek: Tildy Zoltán, Kovács Béla, B. Szabó István (FKgP), Kéthly Anna, Kelemen Gyula, Fischer József (SZDP), Bibó István, Farkas Ferenc (Petőfi Párt), Losonczy Géza, Kádár János1 (MSZMP); honvédelmi miniszter Maléter Pál vezérőrnagy; a többi tárca betöltetlenül marad. Az előző kormány valamennyi miniszterét felmentik tisztségéből. A rádió 13.25-kor ad hírt a kormány átalakításáról. — A katonai vezetők folyamatosan tájékoztatják Nagy Imrét az újabb szovjet csapatmozgásokról.

  1. 1) Kádár kinevezése formális volt, minthogy november 1-jétől már az előző kormány munkájában sem vett részt.

A Forradalmi Katonai Bizottság számos felkelőparancsnok részvételével értekezletet tart a BM Bp-i Főosztály Deák téri épületében. A Nemzetőrség főparancsnokává Király Béla vezérőrnagyot, helyettesévé Kopácsi Sándor r. ezredest választják.

    Délben a Parlamentben megkezdődnek a magyar–szovjet tárgyalások a csapatkivonás rész-leteiről; megállapodnak, hogy a megbeszélést 22 órakor a tököli szovjet katonai parancsnokságon folytatják. Mihail Malinyin hadseregtábornok ígéretet tesz a szovjet csapatok kivonására, ha ünnepélyesen búcsúztatják őket, a megrongált szovjet hősi emlékműveket helyreállítják, a zsákmányolt haditechnikai eszközöket pedig visszaszolgáltatják. — A szovjet kormány bejelenti, hogy a megegyezésig további szovjet egységek nem lépik át a magyar határt.

      A Bp körüli védőövezetbe rendelt magyar csapatok felvonulnak a Juta-dombhoz, a Nagykőrösi, a Határ, a Jászberényi és a Kőbányai útra, a Zalka Máté térre, az Éles sarokhoz, a Csajkovszkij parkhoz és Soroksár határába. — Maléter Pál honvédelmi miniszter másnap 11 órára eligazításra a HM-be rendeli a honvédség magasabb parancsnokait.

        Délután a magyar vezetők hírt kapnak a központi kínai pártlap élesen forradalomellenes vezércikkéről; ennek hatására Nagy Imre lemondja a 17 órakor kezdődő nemzetközi sajtó-tájékoztatón való részvételt.1

        1. 1) Rainer, Nagy Imre, II, 329.

        Este Tildy Zoltán és Losonczy Géza nemzetközi sajtótájékoztatót tart. Losonczy kijelenti: „A kormány teljes egységben kijelenti, hogy az elmúlt tizenkét esztendő vívmányaiból semmit sem kíván feladni: így a földreformból, a gyárak államosításából és a szociális vívmányokból. Ugyanígy a legteljesebb mértékben ragaszkodik ahhoz, hogy a most lezajlott forradalom vívmányai a maguk egészében fennmaradjanak. Így a nemzeti függetlenség, az egyenjogúság és a szocializmus építése nem a diktatúra, hanem a demokrácia alapján.”