1944. október

10 óra 30 perckor utoljára ül össze Horthy Miklós elnökletével a Koronatanács. A kormányzó az ülésen bejelenti, hogy „fegyverszünetet kér”. Vörös János vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke hadműveleti tájékoztatót tart. — A kormány lemond, de a kormányzó kérésére változatlan összetételben azonnal újjáalakul. — 12 órakor Horthy fogadja Edmund Veesenmayer teljhatalmú birodalmi megbízottat, s tájékoztatja a kiugrás szándékáról. Veesenmayer kérésére a kormányzó 13 órakor fogadja Rudolf Rahn salòi német nagykövetet, Hitler különmegbízottját.

    Déli 12 óra 30 perckor a Rádióban felolvassák Horthy Miklós kormányzó proklamációját. A szövegben a „fegyverszünetet kötöttem” alakot a miniszterelnökség utasítására az utolsó pillanatban a jövő idejű „…elhatároztam, hogy fegyverszünetet »kérek«”-re változtatják. (A szöveg 13 óra 10 perckor, majd 14 óra 10 perckor újra elhangzik.) — A kormányzó egyúttal utasítást ad, hogy az 1. és a 2. hadsereghez juttassák el a harc beszüntetésre és a szovjet csapatokkal való kapcsolatfelvételre vonatkozó, a Rádióban is beolvasott hadparancsot.

      15 óra után német csapatok szállják meg a fővárosi Duna-hidak hídfőit, Bp stratégiai pontjait, a HM-et, a pályaudvarokat, a postát és a Várat. — A nyilas pártszolgálatosok pasaréti központjukban kétezer géppisztolyt, 10 ezer puskát és 20 ezer kézigránátot kapnak a németektől. — 16 óra után németek és nyilas pártszolgálatosok foglalják el a Rádió épületét. 16 óra 15 perckor beolvassák a Beregfy Károly vezérezredest Bp-re rendelő felhívást.

        17 óra 20 perckor, miután szolgálati úton már továbbították a csapatokhoz, a Magyar Rádióban is beolvassák Vörös János vk. főnök hadpancsát, amely szerint „a Kormányzó Úr szavait senki se értelmezze úgy, hogy a magyar hadsereg letette a fegyvert”.

          18 óra után Lakatos Géza miniszterelnök és Hennyey Gusztáv külügyminiszter felkeresi Edmund Veesenmayer teljhatalmú német birodalmi megbízottat, akinek kérésére Lakatos miniszterelnök Lázár Károly testőrparancsnokkal megnyittatja a Várat védő aknazárat. — Szálasi Ferenc nyilas vezető a német követség várbeli, Úri utcai épületében tartózkodik, amikor 19 óra 25 perckor a rádióban elhangzik hadparancsa. — 21 óra 40 perckor a rádióban elhangzik Szálasi Ferenc kiáltványa a hatalom átvételéről és a harc folytatásáról Németország oldalán. — Este 10 óra tájban a német tiszti egyenruhába öltözött Szálasi Rudolf Rahn nagykövet kíséretében szabadon távozik a Várból, noha a Nádor laktanyában két kormányzóhű zászlóalj áll készültségben.

            Estére a Vár kivételével egész Bp és a hadsereg a nyilasok ellenőrzése és irányítása alatt áll. — Latorczay Lőrinc ezredes, a Zách utcai Andrássy laktanya és a 3. gépkocsizó lövész pótezred parancsnoka, a magasabb beosztású csapatpancsnokok közül egyedüliként, hű marad katonai esküjéhez, és nem hajlandó felesküdni Szálasira. — Az 1. gépkocsizó lövész pótezred tiszti különítménye elfoglalja az Andrássy laktanyát; Latorczay ezredest (1948. október 6.), helyettesét, Poroszlay Jenő alezredest és a laktanyában tartózkodó Boér Győző tüzér alezredest lelövik; a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően mindhárman életben maradnak.