1944. október
1944.

október 14.

A kormányzó délelőtt megbeszélést tart a Bp-en tartózkodó magasabb katonai parancsnokokkal a főváros védelméről. Lázár Károly testőr altábornagy a Vár, Kisbarnaki Farkas Ferenc altábornagy, az 1. hadseregtől visszarendelt VI. hadtest parancsnoka a bp-i hídfő védelmére és a beérkező csapatok irányítására kap parancsot; a folyamőr alakulatokat Aggteleky Béla altábornagy bp-i hadtestparancsnok alá rendelik. — Vörös János vezérezredes vk. főnök parancsot ad az 1. és a 2. hadsereg visszavonulására, és a nélkülözhető csapatok Bp-re küldésére. — Beérkezik Bp-re, és Kőbányán kirakodik az 1. hadsereg kötelékéből kivont ejtőernyős harccsoport (I. zászlóalj), amelynek harcba vetésére azonban a német páncélos erők jelenléte miatt nem kerülhet sor.

    Az esti órákban Vörös János vk. főnök, ismerve a főváros környéki katonai erők elégtelenségét, azt javasolja a kormányzónak, hogy utazzék az 1. hadsereg huszti főhadiszállására, és ott jelentse be átállási szándékát. Horthy kifejti, bízik abban, hogy a németek reakciója a finnországihoz hasonló lesz, azaz harc nélkül elhagyják az ország területét. — A vk. főnök nem utazik el Szatmárnémetibe, az 1. és a 2. hadsereg parancsnokával tervezett, az átállás katonai részleteinek tisztázását célzó megbeszélésre.

      Alekszej Antonov vezérezredes, a Vörös Hadsereg vk. főnökének első helyettese erélyes hangú, 48 órás ultimátumban követeli az előzetes fegyverszüneti megállapodásban foglaltak végre-hajtását. — Faragho Gábor vezérezredes, a Moszkvában tartózkodó magyar fegyverszüneti delegáció vezetője, aki 20 órakor kapja kézhez az ultimátum szövegét, Bp-re küldött táviratában szintén figyelmezteti a kormányzót, hogy az előzetes fegyverszüneti feltételek végrehajtását, a szövetségesek követelésére, 48 órán belül meg kell kezdeni. október 15.

        A közellátásügyi miniszter rendelete az október 18-ától hatósági jegy ellenében kiszolgáltatható kenyérfejadagot naponként és személyenként 20 dekagrammban állapítja meg. Ha a fejadagot kenyérlisztben szolgáltatják ki, havonként és személyenként 4 kg kenyérliszt adható. október 18.