1956. december
1956.

december 28.

Taggyűlést tart az Írószövetség. Erdei Sándor főtitkár beszámol a szervezet 1956. október 22-e utáni tevékenységről; megnevezi a letartóztatásban lévő írókat (Sándor András, Molnár Zoltán, Fekete Gyula, Eörsi István, Gáli József, Lükő Gábor). Tamási Áron felolvassa „Gond és hitvallás” c. írását, amelyet a taggyűlés a magyar írók elvi nyilatkozataként óriási többséggel elfogad. Déry Tibor a többség álláspontját tolmácsolva kijelenti, hogy „a magyar történelem, s benne a munkásmozgalom legnagyobb, legtisztább és legegységesebb forradalma nyomatott el kevés államférfiúi bölcsességgel”.

    Az MFMPK megtárgyalja a rendőrség és a belügyi szervek felépítését és tevékenységét szabályozó tvr. tervezetét. december 30. Eszerint az áv. szervek megszüntetése folytán az állambiztonsági feladatok ellátására a rendőrség szervezetén belül politikai nyomozó szerveket kell felállítani, és meg kell változtatni egyes rendőrségi szervek elnevezését is.

      Az ORFK-n értekezletet tartanak a megyei főkapitányok és politikai osztályvezetők részére a rendőrség átszervezésének állásáról. Tömpe István miniszterhelyettes kifejti, a BM szervezete más, mint október 23-a előtt volt, „mert akkor az államvédelmi hatóság létezett [sic!], és azt azóta megszüntette a kormány. Ennek következtében egy új helyzet állt elő a szervezet egészében és fő vonásaiban, és ez az új az, hogy az államvédelmi hatóság helyett a politikai nyomozó főosztály vagy a politikai nyomozó testület az a rendőrség szervezetén belül, amelynek feladata speciális, feladata az államvédelmi hatóság e területre vonatkozó munkájának átvétele, az eredmények továbbfejlesztése és a hibák végleges kiküszöbölése.”1

      1. 1) Idézi Baráth, A BM újjászervezése.