1989. november

Hoós János, az OTh elnöke nyilatkozatában bejelenti, hogy az kritikussá vált az ország pénzügyi helyzete. A vállalatok 60-65 milliárd forinttal tartoznak egymásnak. A külső fizetési mérleg kétszer rosszabb a vártnál, a szocialista országokkal szembeni kereskedelmi aktívum pedig négyszerese a tervezettnek.

    Az NDK-ban megalakul a reformpárti Hans Modrow kormánya. 1990. április 12. A miniszterelnök programja szerint az NDK továbbra is a szovjet érdekszféra része marad, ugyanakkor, szükség esetén az NSZK-val való konföderáció formájában, „szerződéses viszonyt” alakít ki az NSZK-val. Modrow kerekasztal-tárgyalásokat javasol az ellenzéknek. — Kétszázezres ellenzéki tüntetést tartanak Lipcsében. november 20.

      Sajtótájékoztatót tart Glatz Ferenc művelődési miniszter. Glatz közli, hogy a művelődési kormányzat a kilencvenes években vissza szeretne térni a 4 osztályos elemi és a 8 osztályos gimnáziumi képzésre. Azt is bejelenti, hogy fokozatosan bevezetik a tandíj-kötelezettséget, de ezzel párhuzamosan ösztöndíjrendszert is kidolgoznak.