1989. november

Németh Miklós, az Mt elnöke bejelenti: kormánya párbeszédet kezdett a különböző pártokkal arról, hogy alakuljon-e gazdasági feladatokkal foglalkozó nemzeti kerekasztal, és hogy mikorra tűzzék ki az általános választások időpontját. Németh elmondja: érdekegyeztető tárgyalások folynak a szakszervezetek és a kormány között, de gazdasági kérdésekben továbbra is jelentős a véleménykülönbség.

    A lengyelországi látogatását megszakító Helmuth Kohl, az NSZK kancellárja Berlinben meghirdeti programját: „Szabad német hazát egy szabad, egységes Európában.”1 november 28. — Willy Brandt, az NSZK v. kancellárja beszédet mond Berlinben-Schönebergben, a városháza előtti téren.2 Brandt megköszöni „Istennek, hogy megélhette azt a pillanatot, amikor Európa részei összenőnek”.3

    1. 1) Lásd Pók Attila: Nemzetközi élet, 277.

    2. 2) 1963. június 23-án John Kennedy amerikai elnök itt mondta az utóbb legendássá vált mondatot: „Ich bin ein Berliner!”

    3. 3) Brandt mondatát utóbb sokan idézték, „összenő, ami összetartozik” fogalmazásban. Ez a formula azonban, noha azt Brandt többször is használta, e helyütt ebben a formában nem hangzott el.