1989. november
1989.

november 30.

A Fővárosi Bíróság november 21-ei hatállyal bejegyzi a Magyar Szocialista Pártot. A nyilván-tartásba vételhez szükséges dokumentumokat a párt nevében, a törvény előírásainak eleget téve, a következők egészítik ki személyes alapítói nyilatkozattal: Balogh Sándor, Boros László, Eötvös Pál, Fábry Béla, Géczy József, Hámori Csaba, Hoch Róbert, Horn Gyula, Katona Béla, Kárászné Rácz Lídia, Kósa Ferenc, Kovács Jenő, Körösfői László, Krausz Tamás, Lakos László, Mádlné Maár Ilona, Menyhárt Lajos, Nagy Imre, Németh Miklós, Nyers Rezső, Pozsgay Imre, Szabó György, Szántai Sárközy Ambrus, Szili Sándor, Vass Csaba, Vastagh Pál, Vitányi Iván.

    Pozsonyban a Pavel Hrivnák miniszterelnök vezette szlovák kormányküldöttség és a Nyilvánosság az Erőszak Ellen képviselőinek találkozójával szlovákiai szinten is megkezdődnek a kommunista vezetés és az ellenzék közötti kerekasztal-tárgyalások. A tisztségéről lemondott Viliam Šalgovič helyett Rudolf Schustert (SZLKP) választják a testület elnökévé, és bizottságot hoznak létre az 1988. március 25-i pozsonyi tüntetés elleni rendőri beavatkozás kivizsgálására. december 3. — A Független Magyar Kezdeményezés és a Magyar Diákszövetség küldöttsége Bp-en találkozik a mo-i pártok képviselőivel.

      Bp-en átadják a csehszlovák félnek a magyar kormány javaslatait a bős–nagymarosi beruházás államközi szerződésének módosítására. — Közös állásfoglalásban 14 párt és szervezet követeli, hogy az államközi szerződés módosításáról csak az új kormány tárgyaljon, addig pedig szüneteltessék az építési munkálatokat.