1968. augusztus
1968.

augusztus 21.

Nicolae Ceauşescu, az RKP KB első titkára a KB tagjai és a Nagy Nemzetgyűlés képviselői, majd a KB székháza elé összegyűlt tömeg előtt élesen elítéli a VSZ csapatainak bevonulását Csehszlovákiába, mint amely „szembeszökő megsértése egy testvéri, szabad és független szocialista állam nemzeti szuverenitásának”.

    A e napra virradó éjszakán a szovjet, a magyar, a lengyel, a bolgár és a keletnémet hadsereg 200 ezer katonája bevonul Csehszlovákiába. A szovjet csapatok megszállják Prága repülőterét, majd belvárosát. — Magyar csapatok vonulnak be többek között Párkányba, Érsekújvárra, Lévára, Verebélybe, Nyitrára, Aranyosmarótra, Nagytapolcsányba, Szeredre, Galgócra, Pöstyénbe, Vágújhelyre, Ipolyságra és Nagykürtösre.

      A CSKP KB Elnöksége 7:4 arányban elítéli az ország megszállását; hasonlóan fogalal állást a Nemzetgyűlés Elnöksége és a kormány is. Az ország lakossága passzív ellenállással, utcai tüntetésekkel válaszol a megszállásra. — Szovjet fegyveresek letartóztatják a reformpárti csehszlovák politikusokat, köztük Alexander Dubčeket, a CSKP KB első titkárát, Oldřich Černík miniszterelnököt, Josef Smrkovskýt, a Nemzetgyűlés és František Kriegelt, a Nemzeti Front elnökét. — A Csemadok KB Elnöksége nyilatkozatot tesz közzé, amelyben a csehszlovákiai magyarság nevében támogatásáról biztosítja a csehszlovák állami és pártvezetést, s felszólítja az ország magyar lakosságát, hogy „őrizze meg nyugalmát és ne hagyja provokálni magát”. augusztus 22. augusztus 23.