1989. június
1989.

június 21.

Megkezdődik a politikai egyeztető tárgyalások második fordulója. Az MSZMP képviselője beje­lenti, hogy a kormányzó párt nem javasolja a nyári ogy-i ülésszak napi­rendjére az alkotmány módosításáról, a pártokról, a köztársasági elnöki intézmény és az Alkot­mánybíróság bevezetéséről szóló törvényterve­zetekel. Az EKA szó­vivője hasonló értelemben nyilatkozik. Hasonlóan foglal állást a „harmadik oldal” képviselője, de megfontolásra ajánlja, hogy esetleg meg kellene választani a köztársa­sági elnököt, mert az elnök a parlamenti választások után stabilizáló szerepet tölthetne be.

    Az MSZMP Somogy Megyei Bizottsága követeli Nagy Imre és mártírtársai politikai rehabilitálását, és azt, hogy a KB nyíltan határolja el magát korábbi hibás döntéseitől, tisztázza 1956-os és későbbi politikáját, átlapítsa meg a személyes felelősséget. Az állásfoglalás követeli azt is, hogy a KB következő ülésén a pártvezetők vallják meg politikai nézeteiket, s tisztázzák a viszonyukat a platformokhoz. — Az MSZMP Szabolcs-Szatmár Megyei Bizottsága azt kéri a KB-tói, hogy még a kongresszus előtt foglalkozzon a PB tevékenységével, mert egyes tagjai a párttagság álláspontját figyelmen kívül hagyva politizálnak.

      Németh Miklós kormányfő kijelenti, hogy június 16-án a magyar nép európai nemzethez méltó módon adott végtisztességet Nagy Imrének és mártirtársalnak. Hozzáteszi: a kegyeletet is sértő politikai demagógiától az ország vezetése és a józan közvélemény elhatárolja magát.