1989. május
1989.

május 26.

A nagymarosi vízlépcsőépítés felfüggesztéséről hozott kormánydöntést támogatva körülbelül 6000 ember vonul az Országház elé. A Duna-mozgalmak képviselői átadják azokat az íveket, amelyeken újabb 40 ezer ember követeli népszavazás kiírását a beruházásról. május 28. — Eközben az MSZMP nagymarosi alapszervezetének képviselői 78 500 aláírást visznek a Parlament elé, követelve a nagymarosi beruházás befejezését.

    Pozsgay Imre, az MSZMP PB tagja, államminiszter, a nyugat-berlini székhelyű Európai Akadémia meghívására látogatást tesz Nyugat Berlinben és az NSZK-ban. — Pozsgay megbeszélést folytat Otto von Lambsdorff FDP-elnökkel, Wolfgang Mischnick FDP-frakcióvezetővel, Hans-Jochen Vogel SPD-elnökkel, Hans-Dietrich Genscher szövetségi alkancellár-külügyminiszterrel, Horst Teltschik-kel, a kancellár politikai tanácsadójával és Rita Süssmuth szövetségi parlamenti elnökkel.

      Az MSZMP PB gyökeresen új válasz­tási törvény megalkotása mellett foglal állást az­zal, hogy biztosítani kell a pártok demokratikus esélyegyenlőségét, s azt, hogy a választópolgá­rok a hivatalosan bejegyzett pártok programjai között szabadon választhassanak. — A testület hatálytalanítja azt a 16 évvel korábbi határozatát, amelynek alapján hét filozófust és szociológust eltávolítottak a kutatóintézetekből, korlátozták publikálási és utazási lehetőségeiket. — Orszá­gos értekezlet helyett pártkongresszus összehí­vását sürgeti négy MSZMP-szervezet.