1989. május

Mihail Gorbacsov, az SZKP KB főtitkára, az LT Elnökségének elnöke négynapos látogatásra Pekingbe érkezik. 1959 óta ez az első szovjet–kínai pártfőtitkári találkozó. — A Pekingben folyamatosan tüntető és éhségsztrájkoló diákok éltetik Gorbacsov személyét és politikáját. május 17.

    A Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottsága tiltakozását fejezi ki Nicolae Ceauşescu május 17-ei csehszlovákiai látogatása ellen. május 17. A bizottság szerint Ceauşescu fogadása a csehszlovák vezetés részéről egyértelmű elkötelezettséget jelent az emberi jogokat lábbal tipró román politika mellett.

      A szlovák kormány elnökségének rendkívüli ülése a magyar–csehszlovák szerződéssel és a nemzetközi joggal ellentétesnek minősíti a nagymarosi építkezést leállító magyar döntést, s felkéri a szövetségi kormányt, hogy tegyen lépéseket a magyar félnél a szerződés teljesítése érdekében. — Prágában rendkívüli ülést tart a szövetségi kormány, majd ezt követően Jaromír Johanes külügyminiszter magához kéreti Barity Miklós prágai magyar nagykövetet, akivel közli, hogy a csehszlovák fél indokolatlannak és jogosulatlannak tartja a magyar kormány döntését a nagymarosi építkezés felfüggesztéséről, s fenntartja a jogát arra, hogy a munkák leállítása miatt kártérítést követeljen.