1989. május

Az Ogy elfogadja az 1989: X. tc.-et a Polgári Törvénykönyv módosításáról: a kamat mértéke maximálisan 20% lehet. Elfogadják az 1989: XI. tc.-et az országgyűlési képviselők és a tanácstagok választásáról szóló 1983: III. tc. módosításáról: a jövőben a képviselőjelölteknek nem a HNF programját, hanem az alkotmányt kell elfogadniuk. Elfogadják az 1989: XII. tc.-et a „Joszif Visszárionovics Sztálin generalisszimusz emlékének megörökítéséről” szóló 1953: I. tc. hatályon kívül helyezéséről.

    Tanácskozik az MSZMP bp-i reformköre. A fórum további személyi változásokat sürget a pártvezetésben, azzal az indoklással, hogy le kell vonni az országot válságba juttató elmúlt másfél évtizedes politika konzekvenciáit. Javasolják, hogy haladéktalanul mentsék fel minden pártfunkciójából Aczél Györgyöt (szeptember 13.), Maróthy Lászlót és Sarlós Istvánt. A reformkör elsősorban politikai indítékú és súlyú döntésnek tartja Kádár János felmentését.

      A TIB szerint tarthatatlan, hogy a koncepciós perek felülvizsgálatáról olyan ügyészek foglaljanak állást, akik korábban ilyen ítéletekben szerepet játszottak, vagy a közelmúltban is hitet tettek 1956 ellenforradalomként való minősítése mellett.

        A bős–nagymarosi beruházás befejezését kéri a kormánytól a HNF Környezetvédelmi Bizottsága, a Vásárhelyi Pál Társaság, a BME Vízgazdálkodási Tanszéke, Pest megye tanácsa és MSZMP-bizottsága, Nagymaros tanácsa és MSZMP-bizottsága, a váci városi MSZMP-értekezlet, a Magyar Hidrológiai Társaság Pest megyei szervezete és a Mahart. — A bős–nagymarosi vízlépcső-rendszer felépítését ellenző Duna-mozgalmak alapítványt hoznak létre azért, hogy ha leállítják a beruházást, az áltatuk összegyűjtött pénzből csökkenthető legyen az országra háruló kártérítési és helyreállítási teher.

          Az EKA az MSZMP KB május 8-ai felhívására válaszul leszögezi: a nyilatkozattal az MSZMP egyoldalúan megszakította a kétoldalú tárgyalások előkészítését célzó megbeszéléseket, és tanúságát adta, hogy nem hajlandó egységes tárgyalófélként elismerni az Ellenzéki Kerekasztalt.