1989. szeptember
1989.

szeptember 18.

Lezárul a nemzeti kerekasztal-tárgyalások első szakasza. Megállapodás születik az ún. sarkalatos közjogi kérdésekben. szeptember 19. Az egyez­ményt az SZDSZ és a Fidesz képviselpi nem írják alá. — Az MSZMP elfogadja az EKA ja­vaslatát, hogy az alkotmánymódosítás hatálybalépésével mondjon le az ET, ezt követően pedig az Ogy elnöke lássa el az államfői te­endőket, egészen a köztársasági elnök megvá­lasztásáig. (Az SZDSZ és a Fidesz épp azért nem látja el kézjégyével az egyezményt, mert az le­hetővé teszi, hogy az államfőt már a parlamenti választások előtt megválasszák.) — Az MDF jegy­zéket csatol a megállapodáshoz, amelyben to­vábbi tárgyalásokat sürget.

    Hivatalos látogatásra Bp-re érkezik Mose Arensz, Izrael Állam külügyminisz­tere. — Arenszt fogadja Horn Gyula, az MSZMP PIB tagja, külügy­miniszter. — Aláírják a két állam között 1967-ben megszakadt diplomáciai kapcsolatok nagyköveti szintű helyreállításáról szóló okmányokat.

      Prágában újabb magyar-csehszlovák szakértői megbeszélések kezdődnek a bős–nagymarosi vízlépcső nemzetközi jogi vonatkozásairól. szeptember 19. — A beruházás kormánybiztosa beszámol arról, hogy a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium az eredeti tervek szerinti építkezés mellett van, míg a kormány több tagja és a szakértők ellenzik azt.

        Életbe lépnek az új, egységes devizaszámlák, amelyeken a pénz eredetének vizsgálata nélkül lehet elhelyezni konvertibilis valutát. — A konvertibilis valuta 90%-át ezentúl Citycorp utazási csekkekben szolgáltatják ki a Nyugatra készülő turistáknak, mert a MNB-nek nincs elegendő valutája készpénzben.