1989. április
1989.

április 22.

Grósz Károly, az MSZMP főtitkára felszólal a KISZ XII. kongresszusán. A főtitkár kijelenti: az MSZMP-nek kétfrontos har­cot kell vállalnia, hogy reformpárttá alakuljon. Megerősíti, hogy a párt átmenetileg defenzívába került, szellemileg, politikallag és szervezetileg megosztott, ezért most újra rendezi sorait. — A kongresszus úgy dönt: megszűnik a KISZ. Utódszerve a szövetségi alapon működő Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (DEMISZ). április 23.

    Az állam elleni bűncselekmények tényállásainak sürgős felülvizsgálatát, a büntetőjogi szabályozás reformját szorgalmazzák a Független Jogász Fórum eszmecseréjén, ahol abban is egyetértenek, hogy állam elleni bűncselekmény címén senkit ne lehessen halálra ítélni.

      Közzéteszik az MDF egészségügyi reformtervezetét, amely szerint meg kell teremteni az általános, egyéni kötelező biztosítási rendszeren alapuló ellátást, s a lakossági biztosítási rendszer mellett az egészségügyi ellátást az államnak és a biztosítóknak együttesen kell finanszírozniuk.

        A Duna Kör közgyűlése állásfoglalást fogad el, melyben leszögezik: ha folytatódik az osztrák részvétel a „Duna tönkretételében”, és felépül a nagymarosi vízlépcső, a Duna Kör ellenezni fogja a szoros kapcsolatok ápolását Ausztriával más területeken.