1968. március
1968.

március 27.

Egy próbarepülés során halálos balesetet szenved Jurij Alekszejevics Gagarin ezredes, a világ első űrhajósa. Vele együtt meghal társa, Vlagyimir Szerjogin ezredes.1

  1. 1) Egy Moszkva melletti támaszpontról szálltak fel MiG–15-ös vadászgépükkel, ám nem sokkal később a gép rejtélyes körülmények között lezuhant. — 2013 júniusában Alekszej Leonov űrhajós, aki a baleset idején a támaszponton szintén repülésre várt, majd tagja volt az eset körülményeit vizsgáló állami bizottságnak, nyilvánosságra hozta, hogy emberi hiba okozta a tragédiát. Egy tesztrepülést végző Szu–15-ös bombázógép, amelynek nagyjából tízezer méteren kellett volna repülnie, alig 450-500 méteren repült, túl közel került Gagarinék gépéhez, és örvényt okozott körülötte. A MiG–15-ös a földbe csapódott. Gagarin másnap megtalált földi maradványait Leonov azonosította.

A pozsonyi Új Szó beszélgetést közöl Lőrincz Gyulával a nemzetiségi kérdésről; a Csemadok KB elnöke elítélően nyilatkozik a magyar kisebbség második világháború utáni üldözéséről. március 28. Lőrincz többek között kijelenti: „Minket 1918-ban senki sem kérdezett meg, hogy hova akarunk csatlakozni, mi nem önként csatlakoztunk a Csehszlovák Köztársasághoz, minket ide csatoltak.” A szlovák sajtóban ezt követően heves kampány indul a Csemadok és elnöke ellen.